Kako se dobro naspavati ako nemate na raspolaganju celu noć

Kako se dobro naspavati ako nemate na raspolaganju celu noć

Uz pomoć ovih 7 trikova i vi ćete večeras brže utonuti u san

Ako ste i vi od onih koji pate od nedostatka vremena i ne uspevate sebi obezbediti neophodnih 7 sati sna, predlažemo vam da probate ove jednostavne tehnike.

 

kakosenaspavati

1. Budite aktivni preko dana. Lagana večernja šetnja umesto gledanja televizora pravi je uvod u mirnu noć, još ako se potrudite i naučite tehnike pravilnog disanja i počnete da se bavite i jogom, naučićete kako da se izborite sa nesanicom.
2. Prava atomsfera u vašoj spavaćoj sobi lakše će vas uvesti u miran san.
Optimalna temperatura spavaće sobe bi trebala biti 18 stepeni, što mnogi od nas ne znaju i spavaju u pretoplim ili previše hladnim sobama. Vodite računa da vam krevet bude udoban, a posteljina od prirodnog materijala koji će omogućiti vašoj koži da diše. Iz sobe izbacite sve uređaje koji zrače, i videćete da će vam i ovi saveti biti korisni u borbi protiv nesanice.
3.Probleme ostavite za dan –
Sve svoje dileme rešite u toku dana, jer je noć vreme za odmor. Možete se poslužiti i sledećim trikom. U posebnoj svesci pred spavanje zapišite sve što vas muči, pa se time pozabavite narednog dana. Umesto brigama prepustite se maštanju.
4. Hrana koju uzimate pred spavanje može vam otežati uspavljivanje, baš kao i kafa, cigarete, alkohol i neke vrste čaja. Melatonin, hormon koji izaziva pospanost nalazi se u bananama, žitaricama, urmama, suvim smokvama, jogurtu, ćuretini, tofu siru. Ali vodite računa da ne večerate previše kasno s obzirom da će vam puno vremena trebati da svarite hranu, i da se i vaš digestivni sistem primiri i pripremi za spavanje. Uveče zaboravite na masnu i prženu hranu i izaberite pastu i salate.

7nacina-da-lakse-zaspite

5. Pripremite sebi toplu kupku, a da bi efekat bio još bolji vodi dodajte i neko esencijalno ulje npr. od lavande. Pored kade upalite sveće i udišite mirisne arome sve dok se ne osetite spokojno. Kada budete puštali da voda isteče iz kade, zamislite da zajedno sa vodom odlaze i svi vaši problemi, i ovo će biti sjajna priprema za spavanje.
6. Buku svedite na minimum,
što možete postići korišćenjem čepova za uši i maske za oči. Na neke ljude deluje uspavljujuće i šum morskih talasa, koji možete pustiti sebi na CD-u.

7. Potrudite se da u krevet idete u približno isto vreme i da se u isto vreme i budite. Neka vam glava bude okrenuta ka severu zbog uticaja magnetnih polja. Pokušajte da spavate na leđima jer će tako i vaši unutrašnji organi odmoriti na pravi način. Probajte i ovu vežbicu: dok ležite na leđima, osam puta udahnite, zatim se okrenite na desnu stranu i udahnite 16 puta, na kraju se okrenite na levi bok i udahnite 32 puta. Većina ljudi zaspi i pre nego što dovrši ovu vežbu.