Kvalitetan san štiti od stresa, jača imunitet i podstiče kreativnost

Kvalitetan san štiti od stresa, jača imunitet i podstiče kreativnost

Kvalitetan i zdrav san ima neverovatan pozitivan uticaj na naše zdravlje dok nedostatak sna može uvećati naše šanse da obolimo od mnogih bolesti.
A koji su to važni aspekti vašeg života na koje utiče san?

kvalitetansan

1.Stres -svaki put kada svom telu ne pružite kvalitetan i redovan san, ono diže uzbunu, zbog čega sledi porast pritiska i pojačano stvaranje hormona stresa-kortizola. Kortizol ima brojna negativna dejstva na vaš organizam(povezan je sa depresijom, osteosporozom, poremećajima metabolizma itd).
2.Mršavljenje
Potvrđeno je da osobe koje spavaju manje od 7 sati imaju povećan rizik od gojaznosti. Pored toga, manjak sna negativno utiče i na balans hormona koji kontrolišu apetit.
3.Produktivnost i pažnja
Dobar san poboljšava pažnju, ispunjava energijom i pozitivno utiče na našu produktivnost tokom dana. Kvalitetan san pomaže da budemo sigurni i oprezni. Telo tokom noćnog sna prerađuje informacije od prethodnog dana pa nedostatak sna može dovesti do gubitka pamćenja.

DEPRESIJA

Nedostatak sna je direktno povezan sa niskim nivoom serotonina u mozgu. Poznato je da ljudi sa manjkom serotonina imaju veći rizik od depresije. Noćni san igra važnu ulogu u radu našeg mozga i direktno utiče na raspoloženje.

IMUNITET

Nedostatak sna nas može razboleti jer je naš imunitet oslabljen i ne može se efikasno boriti sa virusima i bakterijama. Redovan san ne samo da pomaže brzom oporavku od bolesti, nego nas i štiti da se ne razbolimo.

LEPOTA

Dok spavamo naše telo se regeneriše i oporavlja. Ovaj proces uključuje obnavljanje ćelija kože i mišićnih tkiva. Nedostatak sna ubrzava proces starenja, zbog čega koža gubi čvrstoću i elastičnost, nastaju bore i tamni podočnjaci.

ZDRAVLJE SRCA

Manjak sna povezan je sa povećanim krvnim pritiskom i holesterolom, koji su glavni činioci kod bolesti srca, moždanog udara i mnogih drugih bolesti.

PREVENCIJA DIJABETESA

Ljudi, inače zdravi i vitki, pokazivali su insulinsku rezistenciju (simptom koji je povezan sa dijabetesom tipa 2) nakon što su samo nekoliko noći ostali bez dubokog sna.

INTELEKTUALNA SNAGA

Redovan san pomaže mozgu da obrađuje informacije brzo i kvalitetno i omogućuje da lakše shvatimo nove pojmove. Dobar noćni odmor omogućuje veću intelektualnu snagu tokom dana, što poboljšava našu koncentraciju a učenje postaje lakše.

KOORDINACIJA

Ako se bavite sportom ili drugim aktivnostima koje zahtevaju dobru koordinaciju, kvalitetan san će vam pomoći da budete u najboljoj formi. San takođe utiče na izgradnju mišića i izdržljivost.

KREATIVNOST

Mnogi umetnici i naučnici do genijalnih otkrića došli su u snu ili odmah nakon buđenja iz dubokog sna. Ne samo to – mnogi eksperimenti su pokazali da je san ključan za kreativno rešavanje problema

DUGOVEČNOST

Istraživanja su pokazala da osobe, koje imaju redovan i kvalitetan noćni san žive duže – verojatno zbog zdravstvenih dobrobiti iznad nabrojanih.