Kako se oporaviti od džet-lega?

Kako se oporaviti od džet-lega?

Višečasovni letovi avionom predstavljaju izuzetan napor za organizam, pa se može desiti da tokom dana budete pospani, da osetite pad koncentracije i lošiju koordinaciju, što su samo neke od posledica mučnih letova na koje ne reaguju svi ljudi uspešno. Sunčeva svetlost podstiče lučenje melatonina. Kada dođe do promene vremenskih zona, a samim tim i do smene dana i noći na koje nismo navikli, najblaži simptomi džet – lega koje možete osetiti su pospanost i umor.

jetleg-rapid

Usled promene vremenskih zona dolazi i do poremaćaja u radu srca, a često i do hormonskih poremećaja, promene apetita i metabolizma što izaziva probleme sa probavom i dijareju. Putnici mogu da imaju povišenu temperaturu, probleme sa kožom izazvane stresom, a veoma su česti i blaži psihički problemi poput neuroza, demencije, anksioznosti, apatije, panike, dezorjentisanosti.Ako ste promenili zone putujući sa istoka na zapad (u istom smeru kao i Sunce) vaš organizam će se lakše privići na novi ritam. Daleko veći problem je odlazak sa zapada na istok, kada organizam odlazi suprotno od Sunca pa je njegovo “ispadanje” iz redovnog režima znatno teže.

Evo kako da pobedite neke od neprijatnih simptoma jet-lag-a. Ako putujete na istok, u skladu sa očekivanim promenama vremenskih zona, trebalo bi da po iskrcavanju što pre sebi priuštite dva do tri sata sna u potpuno ili delimično zamračenoj prostoriji. Na taj način resetovaćete vaš organizam i delimično povratiti lučenje hormona tame u normalan tok.
Putovanje u suprotnom smeru, ka zapadu, značilo bi da što pre treba da priuštite sebi odmor na dnevnoj svetlosti, ne biste li okrepili organizam.